5 Tips Jimatkan Duit Walaupun Tak Banyak Duit

FacebookTwitterGoogle+StumbleUponDiggTumblrPinterestShare

Sejak GST dijalankan, memang selalu sangat kita terdengar keluhan pengguna sebab tindakan peniaga yang sesuka hati menaikkan harga barang tanpa mengikut ‘guideline’ yang dah diberi. Susu bayi bawah setahun pun ada yang masih keliru patut dikenakan GST atau tak.

Mungkin perlukan beberapa bulan lagi untuk para peniaga kita faham konsep GST yang sebenar. Jadi kita sebagai pengguna elok juga kalau berjimat cermat supaya kita tak terasa sangat bahang GST dalam proses peralihan ni.

Cara Syukur Nikmat Agar Happy & Tenang Sokmo from iReach HD on Vimeo.

Tips Jimatkan Duit Yang Mudah

jimatkan duit

1) Habiskan Bayar Hutang Dulu

Berapa banyak hutang yang kita ada? Hutang rumah? Hutang kereta? Loan PTPTN? Banyak sebenarnya kita dapat jimatkan kalau semua hutang ini ditamatkan. Tapi jangan sesekali buat pinjaman baru semata-mata nak habiskan bayar hutang. Itu menjerut diri namanya.

2) Rancang Pebelanjaan Sebelum Shopping

Senaraikan apa yang kita perlukan sebelum keluar shopping. Kalau kita keluar shopping untuk beli 2 baju baru untuk ke pejabat, pastikan cuma beli dua sahaja dan bukannya dengan tambahan 2 pasang kasut, 1 beg tangan, 1 skirt dan sebagainya. Belanja mengikut perancangan. Sama juga kalau kita bershopping barang-barang dapur.

3) Sentiasa bayar secara ‘cash’

Jangan jadikan penggunaan kad kredit sebagai rutin. Pastikan ia untuk emergency sahaja. Bila bayar dengan kad kredit kita akan rasa lagi excited untuk berbelanja sebab tak nampak duit yang keluar.

4) Sentiasa tanya diri sendiri, ini kehendak atau keperluan?

Isi minyak kereta itu keperluan, tapi membeli sepasang lagi kasut walaupun kita dah ada 10 pasang itu satu kehendak.

5) Bawa ‘cash’ secukupnya sahaja

Bawa ikut perancangan shopping. Jangan bawa banyak sangat duit lebih semasa keluar. Jika perbelanjaan anda sebanyak RM200, mungkin boleh bawa RM300 atau RM400 sahaja.

6) Jangan menyekat perbelanjaan 100% untuk keperluan

Barang-barang dalam kategori keperluan adalah seperti :
i) Pakaian : Menggantikan pakaian yang telah lusuh
ii) Rumah : Membaiki atap rumah yang bocor
iii) Makanan : Memberi makanan berkhasiat untuk keluarga
iv) Kesihatan Keluarga : Akan diterangkan lebih lagi di bawah

Tips Jimatkan Duit Membeli Supplemen

Caranya sangat mudah. Cari peluang dan promosi. Contohnya bulan ini, Shaklee mengadakan promosi untuk setiap ahli baru yang mendaftar dengan pembelian.

Setiap ahli ini akan menerima sebotol Vitalea.

Nak tahu berapa harga sebotol Vitalea ni? RM88.75. Tapi anda dapat FREE aje bila mendaftar bulan ini.

Ala,..mendaftar pun mesti ratus ribu tu, ingat senang ke nak dapat barang free?!

Tak sampai ratus ribu pun. Cuma RM68.90 untuk pendaftaran dan pembelian satu produk Shaklee pun anda dah boleh dapat FREE Vitalea. Produk Shaklee paling murah ialah RM27.

poster free vitaleaKalau nak lagi untung, boleh pilih antara pakej-pakej di bawah. Boleh sharing lagi dengan kawan-kawan atau family.

Antara set yang dicadangkan adalah:

Jimatkan duit

1) Set ASAS utk keluarga

Pakej biasa : (Vitalea, B-Complex & Vitamin C) + Postage = RM259.71
Pakej YES JIMAT : (Vitalea, B-Complex & Vitamin C) + Yuran Ahli + Kit ahli + Postage = RM203.52 sahaja!

2) Set HAMIL basic

Pakej biasa (Vitalea,B-Complex, Vitamin C & ESP) + Postage dgn harga RM418.71
Pakej YES JIMAT :(Vitalea,B-Complex, Vitamin C & ESP) + Yuran Ahli + Kit ahli + Postage = RM331.78 sahaja!

3) Set BREASTFEEDING basic

Pakej biasa (Vitalea, B-Complex, Vitamin C & Alfafa)+ postage = RM316.69
Pakej YES JIMAT (Vitalea, B-Complex, Vitamin C & Alfafa) + Yuran Ahli + Kit Ahli + Postage  = RM249.10 sahaja!

4) Set BREASTDFEEDING premium
Pakej biasa : (Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Alfafa, Ostematrix & Esp) + Postage = RM540.35
Pakej YES JIMAT : (Vitalea, B-Complex, Vitamin C, Alfafa, Ostematrix & Esp) + Yuran Ahli + Kit Ahli + Postage =RM429.30 sahaja!

5) Set BERPANTANG basic

Pakej biasa (Vitalea, B-Complex,c & Zinc) + Postage = RM295.49
Pakej YES JIMAT : (Vitalea, B-Complex, Vitamin C & Zinc) + Yuran Ahli + Kit Ahli + Postage = RM232.14 sahaja!

6) Set BERPANTANG premium

Pakej biasa: :(Vitalea, B-complex, Vitamin C, Zinc, Ostematrix & Esp) + Postage = RM519.15
Pakej YES JIMAT: (Vitalea, B-complex, Vitamin C, Zinc, Ostematrix & Esp) + Yuran Ahli + Kit Ahli + Postage = RM412.34 sahaja!

7) Set HAMIL basic

Pakej biasa (Vitalea, B-complex,Vitamin C & Esp) + postage dgn harga RM418.71
Pakej YES JIMAT :sunglasses:: (vitalea,bcom,c &esp) + Yuran Ahli + Kit Ahli + Postage =RM331.78 sahaja!

CEPAT GRAB PELUANG JIMAT DUIT NI! 😉

wpid-footnote.jpg

 

Posted in Tips | Tagged , | Leave a comment