Bahaya Alfalfa? Mitos yang boleh dipertikaikan

Bahaya Alfalfa? Itu antara headline dalam artikel yang ditulis oleh Dr. Zubadi dalam blog kesihatannya, http://drzubaidi.com/blog/?p=2889 alfalfa dr.zubadi Ramai yang terlepas pandang tanda soal di penghujung ayat itu mungkin kerana ramai pula yang tiba-tiba takut hendak makan Alfalfa kerana menganggap adanya bahaya Alfalfa. Alfalfa adalah sejenis tumbuhan yang dikategorikan sebagai herba dan telah digunakan untuk merawat kesihatan sejak 1500 tahun dahulu. Hasil formulasi Dr.Forrest C. Shaklee, maka terhasillah Alfalfa Shaklee.

Benarkah Ada Bahaya Alfalfa?

Terlebih dahulu, lebih baik kita fahamkan konsep ini :

1) Bahaya Alfalfa hanya daripada jenis sprout atau benih Alfalfa. Untuk makluman Alfalfa Shaklee cuma menggunakan Alfalfa dalam bentuk daun yang tidak merbahaya dan tinggi nilainya untuk kesihatan.

bahaya alfalfabahaya alfalfa

2) Kebanyakkan bahaya Alfalfa yang dinyatakan oleh Dr.Zubadi dalam blognya tidak disokong oleh bukti klinikal. Ia cuma sekadar teori. Malah ini dinyatakan sendiri oleh Doktor tersebut dalam artikel tersebut, dia menulis berdasarkan journal-journal berbahasa Inggeris yang kebanyakkannya adalah teori.

3) Apa juga yang kita makan, walaupun nasi, tidak boleh secara berlebihan. Begitu juga dengan Alfalfa, kerana itu juga setiap pengedar Shaklee akan mengajar cara makan yang betul kepada para pelanggan kami, untuk mengelakkan ‘overdose’. Walaubagaimana pun, had pengambilannya adalah maksimum 10 biji sehari.

4) Alfalfa dikatakan MUNGKIN TIDAK SELAMAT bagi wanita hamil dan menyusukan anak. Ini adalah kerana tiada sebarang eksperimen pernah dijalankan ke atas wanita hamil dan ibu yang menyusukan anak. Ia bukanlah larangan untuk mengambil Alfalfa, tetapi kerana tiada ujikaji dijalankan, adalah salah sekiranya tidak dinyatakan ‘precaution’ tersebut.

5) Shaklee telah berada di pasaran selama lebih 50 tahun, secara logik, adakah sebuah syarikat yang mengeluarkan produk yang merbahaya untuk pengguna, mampu untuk bertahan sebegitu lama?

6) Artikel Dr.Zubadi ini telah lama ditulis iaitu pada 11 Julai, 2012. Tetapi ianya kembali hangat pada bulan ini, iaitu bulan promo Alfalfa beli 6 percuma 1. Saya tidak mahu membuat sebarang kesimpulan di sini, saya tahu anda semua bijak dan boleh menilai. Shaklee Afalfa   Ini adalah salah satu komen bernas dari blog Dr.Zubadi, sangat baik untuk kita baca untuk memahami situasi sebenarnya.

Bahaya Alfalfa

Kelebihan Alfalfa

Diantara kelebihan Alfalfa ialah :


Rawat keputihan, kolestrol, kencing manis, ulser peptik, sembelit, kanser, eczema,gout, banyakkan susu, masalah keintiman, resdung, kecutkan rahim, senggugut, buah pinggang, sakit sendi, legakan PMS, kencing kotor, detox seluruh badan…

Artikel yang berkaitan dengan Alfalfa

http://kedaivitamin.com/petua-merapatkan-alat-sulit-wanita/

http://kedaivitamin.com/shaklee-alfalfa/

http://kedaivitamin.com/kelebihan-alfalfa/

Tempahlah Alfalfa anda sekarang!

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang

 

5 Comments

Comments are closed.