5 Tips Elakkan Selalu Ambil Cuti Sebab Anak Selalu Sakit

Bagi sahabat semua yang ada anak kecil, mesti akan alami detik-detik rasa serba salah hendak ambil annual leave bila anak kerap sakit. Apatah lagi kalau tarikhnya berdekatan macam seminggu sekali. Sampai bos dah mula bertanya, “anak u sakit apa sebenarnya?”

Memang betul, kita perlu utamakan keluarga berbanding dengan kerja. Tapi bila kekerapan kita mengambil cuti menyusahkan rakan-rakan di tempat kerja yang terpaksa menggantikan tempat kita, ada baiknya kita cuba mencari jalan penyelesaian. Malah sesetengah syarikat mengambil kira kekerapan pekerja yang selalu mengambil emergency leave sebagai pengukur prestasi.

Apa kata kita ikuti tips-tips di bawah. Mungkin ada yang dapat membantu.

5 Tips Elakkan Selalu Ambil Cuti Sebab Anak Selalu Sakit

1) Jangan sesekali menipu dengan mengambil MC untuk diri sendiri. Sesetengah syarikat mengambil pendekatan proaktif dengan menghubungi klinik untuk mengetahui kesahihan MC. Jika didapati menipu, tak pasal-pasal rosak pula rekod kita.

2) Jika anak selalu sakit on and off, sahabat mungkin perlu banyak mengambil cuti. Sekiranya anak dihantar kepada pengasuh, cuba hantarkan anak separuh hari sahaja dulu dan ambil cuti separuh hari sahaja untuk menjaga anak. Dengan cara ini sahabat tidak perlu menyerahkan 100% tugasan kerja kepada orang lain.

3) Pastikan anak diberi makan ubat terutamanya antibiotik mengikut waktu. Ada sesetengah ibu bapa menganggap ubat cuma perlu diberi pada waktu pagi sahaja dan bukan pada waktu malam semasa anak sudah tidur. Ini adalah pendapat yang merbahaya kerana ubat yang dibekalkan adalah mengikut tempoh masa tertentu. Contohnya bagi ubat yang perlu diambil 2 hari sekali, tempohnya perlu lah 12 jam sekali. Sekiranya kali pertama anak makan ubat adalah pada pukul 8 pagi, dia patut makan lagi pada pukul 8 malam.

source : siraplimau.com

4) Jaga kebersihan anak semasa di rumah atau semasa dihantar kepada pengasuh. Pastikan tualanya bersih dan kuku telah dipotong. Masalah kebersihan boleh juga menjadi punca anak selalu sakit.

source : google

 

5) Jaga makan dan minum anak dengan baik. Pastikan anak ada botol air khas semasa di hantar kepada pengasuh. Pastikan anak tahu untuk mengambil minumannya sendiri. Kekurangan air dalam badan adalah salah satu penyebab anak selalu sakit demam.

source : google

Adakah kanak-kanak memerlukan supplement?

Ia bergantung pada keadaan anak-anak dan pilihan sahabat semua sebagai ibu bapa. Anak-anak di bawah umur setahun tidak perlu supplement sama sekali. Sekiranya ada supplement yang diberi pun ianya adalah melalui penyusuan susu ibu apabila ibu ada mengambil supplement.

Bagi anak yang berusia lebih setahun, jika ada pun supplement yang boleh diberi adalah supplement biasa untuk sistem imun seperti minyak ikan (Omega Guard), Vitamin C, Multivitamin dan biji labu (Nutriferon). Itu pun dalam kuantiti yang sangat sedikit mengikut aturan yang diberikan oleh saya nanti.

Alhamdulillah, sahabat-sahabat yang dah mencuba supplement Shaklee untuk anak-anak mereka semuanya beri feedback positif. Ini kerana sebagai supplement semulajadi, Shaklee selamat untuk diamalkan dan insya’Allah membantu sistem pertahanan badan anak-anak.

anak selalu sakit

Anak selalu batuk dan selsema

omega anak wmark

Cairkan kahak anak

family omega

Energy booster!

anak selalu sakit

Apa tunggu lagi? Jom cuba alternatif supplement untuk anak selalu sakit, insya’Allah ia dapat membantu!

wpid-footnote.jpg