Anak Sembelit Teruk Sampai Kena Seluk Tangan Nak Korek

Tajuknya memang horror, tapi itulah realitinya bila kita jadi ibu bapa. Masa zaman sekolah dulu pernah kawan bercerita, adik kecilnya kena korek kalau nak buang air besar. Saya yang mendengar masa tu memang terasa macam,..eii, kotornya..kenapa sampai macam tu sekali.

anak sembelit teruk

 

Bila dah jadi mak, barulah saya faham. Itu terpaksa dibuat bila anak sembelit teruk. Banyak kesan buruk bila anak sembelit teruk, di antaranya ialah :

1) Anak jadi tidak selesa untuk melakukan aktiviti

2) Anak hilang selera makan sebab takut mengalami sembelit

3) Anak mungkin akan demam

4) Badan anak boleh mengandungi toksin akibat daripada air besar yang tidak dibuang

Kisah Puan Farahana Mengenai Anak Sembelit Teruk

Bagi mendapatkan ringkasan artikel ini, ibu-ibu boleh menonton kisah anak Puan Farahana ini :

Anak Sembelit Teruk Sampai Kena Seluk Tangan Nak Korek from iReach HD on Vimeo.

Anak Puan Farahana mulai mengalami sembelit semasa berusia setahun. Dia sudah mencuba pelbagai alternatif untuk memulihkan masalah anak sembelit teruk ini, daripada buah-buahan seperti betik dan juga mendapatkan konsultasi daripada doktor.

Anaknya memang akan merengek dan menangis setiap kali hendak buang air besar disebabkan sakit. Pendek kata mesti ada drama. En.Suami Farahana mengambil inisiatif untuk bersedia dengan sarung tangan plastik untuk membantu anak mereka yang sembelit teruk. Mereka juga pernah menggunakan enema iaitu sejenis ubat yang dimasukkan ke dalam dubur untuk memudahkan membuang air besar.

Akhirnya mereka dinasihatkan oleh doktor untuk memberikan supplemen kepada anak mereka.

Supplemen Untuk Anak Sembelit Teruk

Puan Farahana memberikan Meal Shakes untuk anaknya. Meal Shakes Shaklee diperbuat daripada ramuan semulajadi yang terbaik seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya dan lactalbumin iaitu sejenis susu.

Di antara kelebihan Meal Shakes ialah :

  • Mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kesan kekurangan zat adalah ia akan mengakibatkan sukar untuk menyerap vitamin dan mineral ke dalam tubuh.
  • Detoks – ia mengandungi serat larut yang membantu pembuangan lemak berlebihan dan bahan buangan dari perut dan usus
  • Mengembalikan seri wajah – vitamin B yang lengkap, zat besi dan cooper adalah untuk membina sel-sel darah merah yang sihat dan menjadikan wajah lebih berseri.
  • Menambah selera makan anak – kanak-kanak yang sedang membesar seringkali dikatakan sebagai ‘picky-eater’ atau cerewet semasa memilih makanan. Pengambilan Meal Shakes Shaklee dapat membantu selera makan anak anda. Tetapi awas, ia bukanlah pemakanan seimbang untuk anak, ia cuma membantu menambah selera makan.
  • Membantu masalah sembelit – Sembelit pada kanak-kanak adalah perkara biasa berlaku. Pengambilan Meal Shakes Shaklee dapat membantu.

anak sembelit teruk

Berapa harga Meal Shakes? Hanya RM113.75 untuk 544g dengan konsultasi PERCUMA.

wpid-footnote.jpg