Anemia Ibu Hamil- Hb Naik Dalam Tempoh 2 Minggu

Anemia ibu hamil ialah keadaan bacaan Hb yang rendah (kurang dari 11). Ini ada penemuan baru, Hb rendah ketika hamil boleh naik dalam 2 minggu? Biar betul? Saya pun terkejut juga bila dengar. Ok, tak de la terkejut sangat sebab saya sendiri pun makan supplemen yang sama untuk naikkan Hb masa hamil.

Biasa tak dengar ayat-ayat macam ni daripada nurse lepas check up bersalin?

“Puan kena hati-hati ya, Hb Puan boarder line ni…”

atau

“Puan cuba banyakkan makan hati ayam dan makanan tambah darah ya…”

Selalu kita terdengar ibu-ibu hamil yang dinasihatkan oleh jururawat Klinik Kesihatan untuk makan makanan tambah darah. Hb rendah ketika hamil memang merupakan masalah yang popular di kalangan ibu hamil. Pemakanan ibu mungkin menjadi faktor utama Hb rendah. Maklumlah bila hamil, selera makan merosot dan tekak cuma boleh terima makanan tertentu saja.

Komplikasi Hb Rendah Ketika Hamil

1) Ibu dengan Hb rendah akan mudah berasa letih dan pitam semasa tempoh kehamilan. Ini disebabkan faktor oksigen yang kurang diangkut ke seluruh tubuh badan.

2) Menghadapi risiko keguguran.

3) Darah menjadi cair dan ini boleh menyebabkan komplikasi ketika kelahiran dan risiko terjadinya tumpah darah. Sering terjadi, darah gantian terpaksa dimasukkan bagi menyelamatkan ibu.

4) Proses pemulihan selepas kelahiran boleh mengambil masa yang lebih lama disebabkan kandungan iron yang kurang.

Ada ubat yang diberikan oleh doktor bagi membantu masalah anemia ibu hamil ini. Tetapi ubat tersebut berkemungkinan besar mengakibatkan ibu mengalami sembelit yang sangat teruk semasa kehamilan.

Boleh tak kita bayangkan, secara semulajadi pun ibu hamil memang mudah mendapat sembelit, ditambah pula dengan ubatan seperti ini, melampau-lampau lagi sembelitnya.

Ibu-ibu boleh mencuba cara yang lebih semulajadi untuk mengatasi anemia ibu hamil. Pengambilan sayur-sayuran seperti brocolli, hati ayam, almond boleh membantu.

Saya juga ingin mencadangkan supplemen semulajadi untuk membantu masalah Hb rendah.

Atasi Anemia Ketika Hamil dengan Cara Semulajadi

VitaLea Shaklee sangat popular di kalangan ibu-ibu hamil yang menghadapi anemia ketika hamil.

anemia ibu hamil

Kenapa VitaLea?

Ia adalah merupakan multivitamin yang pertama dicipta didunia dan juga makanan tambah darah ibu hamil. Ia juga mempunyai daya larutan didalam air dan tubuh manusia yang terpantas didunia. Antara kandungan didalam Vita-Lea adalah zat besi yang dapat membentuk hemoglobin, sekaligus meninggikan bacaan hemoglobin.

Vita-Lea turut mengandungi copper yang bertindak menukarkan zat besi kepada hemoglobin. Selain itu, makanan tambah darah ibu hamil ini juga baik untuk kesihatan fetus dan membantu tumbesaran fetus, disamping memberi penambahan tenaga segera kepada si ibu.

Tapi, jangan percaya cakap saya sahaja. Ada testimoni menarik yang ingin saya kongsikan. Ia mengenai seorang ibu yang menghadapi masalah Hb rendah kronik (saya namakan ia sebagai kronik kerana ibu ini due datenya lagi 6 minggu dan Hb nya masih rendah). Ibu ini ‘dipaksa’ oleh kakaknya untuk mengambil VitaLea dan dengan kuasa Allah Hb rendah naik dalam tempoh 2 minggu sahaja!

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Ini pengalaman ibu muda ini sendiri. Tempoh yang diambil mungkin berbeza untuk setiap ibu. Oleh itu saya sarankan ibu-ibu mengambil VitaLea Shaklee sebelum hamil lagi. Sekiranya sudah hamil, ambil secepat yang mungkin. Saya sendiri pernah diberitahu oleh doktor, sebaiknya membuat persiapan dengan mengambil supplemen meninggikan Hb apabila merancang untuk hamil. Ini perlu bagi mengelakkan anemia ketika hamil.

Ibu-ibu sekiranya menghadapi masalah Hb rendah, boleh hubungi saya untuk mencuba VitaLea. Konsultasi percuma dengan setiap pembelian 🙂

wpid-footnote.jpg

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015 Nia

1 Comment

Comments are closed.