Diari Seorang Pengedar Shaklee

Rasanya ramai sudah sedia maklum tentang betapa ramainya pengedar Shaklee di seluruh Malaysia sekarang. Tetapi tahukah anda pengedar Shaklee bukan hidup dengan sekadar menjual kepada pelanggan? Berikut adalah diari seorang pengedar Shaklee untuk anda lebih memahami komitmen kami kepada anda.

Persediaan untuk konsultasi oleh pengedar Shaklee

Saya akan pastikan saya membuat pembacaan berkaitan untuk menambahkan pengetahuan saya mengenai vitamin dan supplement setiap hari bagi memastikan konsultasi yang berkualiti untuk anda. Walaubagaimana pun, saya cuma akan memberikan konsultasi ini untuk pelanggan yang membeli produk Shaklee dengan saya sahaja sebagai penghargaan kerana kesudian mereka membeli.

Menjawab SMS/Whatsapp dan Email

Ini agak mencabar kerana saya menerima banyak SMS/Whatsapp dan email setiap hari. Tetapi tahukah anda bukan semuanya daripada pelanggan yang mahu membeli? Terdapat segelintir pengedar Shaklee yang tidak mahu mencari keberkatan dalam mencari rezeki dan mula menyamar sebagai pelanggan. Apa motif mereka? Hanya diri mereka dan Allah yang tahu. Disebabkan itu ada sesetengah penjual mula meletakkan amaran, “serious buyer only” bukannya mereka ego atau berlagak, tetapi kerana perkara sebegini sedikit sebanyak menimbulkan perasaan yang tidak positif buat mereka.

Konsultasi Pelanggan

Setiap hari ada pelanggan yang akan menghubungi untuk bertanyakan tentang supplemen yang mereka beli dari saya dan kesannya buat mereka. Walaupun begitu, terdapat juga para pelanggan lain yang telah membeli dengan pengedar Shaklee lain, turut bertanya kepada saya. Saya tidak dapat melayani pelanggan yang membeli dari pengedar Shaklee lain kerana :

1) Saya menghormati pengedar Shaklee yang telah lebih dahulu menjual kepada anda, ini adalah etika dalam perniagaan saya.

2) Anda sebenarnya layak mendapat konsultasi percuma daripada pengedar Shaklee yang menjual kepada anda. Adalah baik sekiranya anda gunakan hak anda itu.

3) Saya perlu adil dengan pelanggan saya sendiri kerana mereka sudi membeli dengan saya pada harga yang kami sama-sama persetujui.

Follow-up pada pelanggan

Saya akan hubungi semula para pelanggan sekiranya mereka tidak menghubungi saya semula. Ini adalah bagi memastikan pelanggan sesuai dengan supplemen yang dibeli.

Adakah anda akan rasa yakin sekiranya pengedar Shaklee anda memiliki semua ciri di atas?

Hubungi saya sekarang!

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang