Kecutkan Fibroid Dengan Set Fibroid Shaklee

Apakah fibroid?

Fibroid merupakan satu tumbuhan daging pada bahagian dinding rahim wanita. Ianya boleh terjadi dalam bentuk seketul yang besar atau beberapa ketulan kecil. Ianya adalah bukan kanser.

Apakah punca fibroid?

Tiada punca yang jelas mengapa ia wujud pada sesetengah wanita dan tidak pada sesetengah yang lain. Ada yang cuba mengaitkannya dengan pemakanan dan sebagainya, tetapi apa yang pasti, masih tiada punca yang jelas dapat dikenalpasti. Fibroid kebiasaannya tidak mendatangkan masalah pada kesihatan, tetapi kebanyakkan wanita yang mengalami masalah kesuburan biasanya mempunyai fibroid pada sistem peranakan mereka.

Maka, ia adalah sesuatu yang perlu diubati sekiranya ingin memulihkan kesuburan. Walaupun begitu, ia juga boleh menyerang wanita yang pernah melahirkan anak. Jadi ia tidak terhad kepada wanita bujang atau tidak pernah mengandung sahaja.

Tetapi, satu teori mengenai punca fibroid yang agak logik disini adalah fibroid berpunca dari ketidakseimbangan hormon. Wanita mempunya dua hormon iaitu progesteron dan estrogen. Hormon memainkan peranan penting dalam mengawal segala sistem dalam badan. Kepincangan pada keseimbangan hormon boleh memberi kesan kepada bahagian tubuh badan yang dikawalnya.

Kesan-kesan fibroid

 • Kesan pada haid : Menyebabkan darah keluar dengan banyak dan berlarutan untuk tempoh yang lama. Ini boleh menyebabkan anemia (kekurangan darah) pada wanita tersebut
 • Kesan pada kesuburan : Ia boleh menganggu usaha-usaha untuk hamil kerana ia tumbuh pada sistem peranakan wanita.
 • Kesan jika mengandung : Pada kebiasaannya, bagi wanita berkahwin yang masih muda, doktor akan menasihatkannya untuk mengandung bagi membolehkan bayi membantu dalam mengecutkan fibroid tersebut. Tetapi terdapat kes dimana bayi ‘tewas’ dan gugur dari kandungan kerana ‘ditolak’ oleh fibroid untuk keluar dari rahim. Ini biasanya melibatkan kes fibroid yang terlalu besar.
 • Kesan pada kedudukan kandungan: Fibroid juga boleh menimbulkan masalah bayi songsang dan sebagainya kerana ia kewujudannya seolah-olah berkongsi ruang dengan bayi
 • Kesan pada pundi kencing – pertumbuhannya menganggu pundi kencing dan menyebabkan pengidapnya kerap membuang air kecil dan tidak selesa
 • Keadaan rahim – Fibroid boleh menyebabkan rahim menjadi kendur

Bagaimana hendak mengecutkan fibroid?

Set Fibroid Shaklee!

carotomax shaklee

chewable vita c

GLA

vit E

Berminat mendapatkan Set Fibroid Shaklee? Hubungi saja :

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang

 

3 Comments

 • rosilawati marni says:

  saya ade fibroid dan sekarang sedang mengambil alfalfa,esp dan gla atas cadangan distributor lain.Harap boleh mengecutkan saya punya fibroid.

 • valli periasamy says:

  saya ada fibroid sebesar 9.8cm dalam rahim dan 2 ketulan di falopin tiub. 2 coklat cyst di luar.

Comments are closed.