Cara Mengatasi Kejang Betis Ketika Mengandung (atau simpul biawak)

Ada sesetengah ibu akan mengalami kejang betis ketika mengandung, ia adalah situasi di mana ibu mengandung akan mengalami kesakitan yang melampau pada bahagian betis dan kaki. Ia biasa berlaku pada waktu malam atau awal pagi. Di antara kaedah yang boleh digunakan untuk mengatasi kesakitan ialah :

1) Melekapkan tapak kaki pada dinding dan menolak sekuat hati

2) Meminta suami atau orang lain menolak tapak kaki anda dan menarik jari-jari kaki

kejang betis ketika mengandung

source

Kejang betis ketika mengandung akan mendatangkan masalah yang lebih besar sekiranya ia menyerang ibu-ibu semasa memandu. Ibu-ibu berisiko untuk mengalami kemalangan, ini berlaku pada diri saya semasa mengandungkan anak pertama dulu. Kaki tiba-tiba menjadi kejang dan menyukarkan saya untuk mengawal brek dan menekan minyak.

Keadaan kejang betis ketika mengandung juga boleh melanda ketika bekerja. Ini mungkin akan menganggu kelancaran pekerjaan ibu mengandung dan boleh memberi kesan kepada prestasi. Tidak semua tempat kerja mampu untuk bertoleransi dengan kerenah ibu mengandung, terutamanya bagi pekerjaan yang melibatkan pengeluaran kerana ada sasaran yang perlu dicapai.

Disebabkan itu, terdapat ibu mengandung yang berhenti kerja kerana sering terganggu oleh kejang betis ketika mengandung yang mula menyebabkan prestasi merosot.

Apakah punca kejang betis ketika mengandung ?

1) Kandungan yang semakin membesar memberikan tekanan kepada otot dan menyebabkan otot anda mengalami kejang betis ketika mengandung

2) Bahagian uterus yang mengalami pertambahan saiz boleh memberikan efek kepada salur darah utama pada kaki ibu dan menyebabkan kejang betis ketika mengandung.

3) Hormon progesteron yang berada dalam kadar tinggi ketika mengandung juga boleh menyebabkan kejang betis ketika mengandung.

4) Ibu mengandung sering mengalami kekurangan garam kalsium dan magnesium dalam darah kerana ibu perlu berkongsi dengan bayi. Bagi mengatasinya, pengambilan supplemen tambahan boleh diamalkan ibu.

source

ostematrix shaklee malaysia

 

Ostematrix Shaklee – mengandungi bekalan kalsium dan magnesium yang diperlukan ibu bagi mengelakkan kejang betis ketika mengandung

Selain dari itu, ibu mengandung turut memerlukan supplemen berikut untuk membantu kehamilan – ESP, Vitamin C, Vita-Lea, B-Complex dan  Omega Guard. Info lanjut di sini http://kedaivitamin.com/set-hamil-shaklee/

set hamil shaklee trimester 2&3

Tempahlah Set Hamil Shaklee anda sekarang!

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang

 

1 Comment

Comments are closed.