Set Bersalin Shaklee Membantu Masalah Keputihan Wanita

Selepas bersalin dan selepas keringnya darah nifas, ibu-ibu mengalami pelbagai perubahan hormon yang berkemungkinan mempengaruhi keadaan fizikal dan menyebabkan berlakunya beberapa perkara yang kurang menyenangkan seperti keputihan wanita. Masalah bermula bila keputihan wanita ini menjadi sangat banyak dan berubah warna (keputihan wanita normal adalah berwarna jernih atau kelabu keputihan). Hati-hati jika berlaku simptom seperti berikut kepada anda:

1) Warna keputihan wanita menjadi kekuningan atau kehijauan – ini petanda jangkitan kuman, kadang-kadang menyebabkan kegatalan pada faraj
2) Keputihan wanita berlendir dan kelihatan seperti susu basi juga merupakan tanda jangkitan kuman
3) Bau hanyir pada keputihan
4) Faraj mengalami radang atau kegatalan

Punca Keputihan Wanita Selepas Bersalin

Diantara punca yang menyebabkan keputihan ialah :

  • Tidak membersihkan alat sulit dengan betul
  • Tidak mengeringkan alat sulit selepas mencuci
  • Tidak mengganti seluar dalam/tuala wanita untuk tempoh yang lama
  • Mencuci alat sulit dengan cara belakang ke depan
  • Menggunakan seluar dalam yang terlalu ketat
  • Stress atau kemurungan -Bila seorang wanita mengalami stress, perubahan hormon berlaku dan sekaligus menyebabkan keputihan bertambah banyak.
  • Jangkitan kuman tertentu menyebabkan keputihan mempunyai sifat lendiran tertentu dan bau tersendiri. Ianya perlu dirawat dengan segera sebelum mereka ke bahagian organ dalaman.
  • Pemakanan, terdapat sesetengah makanan yang menyebabkan keputihan menjadi banyak dan berbau. Contoh makanan seperti ini ialah makanan dengan ragi dan gula.

keputihan wanita

Terdapat 2 jenis keputihan wanita. Keputihan yang normal dan tidak normal. Bagi keputihan tidak normal ianya sedikit pejal, kuantiti banyak, bewarna putih susu, kuning atau hijau, berbau busuk dan menyebabkan kegatalan.

Cara Mengelakkan Keputihan Wanita

1) Segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut dan mengetahui punca keputihan. Kadangkala ianya cuma keputihan biasa, tetapi sekiranya ia merupakan jangkitan, adalah baik untuk mendapatkan rawatan awal.
2) Lakukan ujian pap smear dan pemeriksaan pelvis dengan kadar sepatutnya bagi mengesan sebarang masalah atau jangkitan kuman pada organ dalaman.
3) Ganti pad sanitari dengan kerap semasa kedatangan darah nifas bagi mengelakkan jangkitan pada faraj.
4) Gunakan panty liner selepas darah nifas kering dan gantikannya dengan kerap bagi mengelakkan jangkitan.
5) Pastikan bahagian faraj kering setiap kali selepas membuang air. Organ wanita adalah sensitif dan tidak boleh dibiarkan basah kerana boleh menyebabkan pembiakan kuman.
6) Jangan gunakan sebarangan cecair pencuci kerana tidak semua orang sesuai menggunakannya.

Set Bersalin Shaklee Merawat Keputihan Wanita

Didalam Set Bersalin Shaklee terdapat Alfalfa Complex yang sememangnya membantu merawat keputihan wanita.

RM53.75 / 330 biji

RM97.50 /700 biji

 

keputihan wanita

Alfalfa juga mempunyai phytoesrogens yang mempunyai fungsi seperti kacip fatimah, info lanjut di sini http://kedaivitamin.com/petua-merapatkan-alat-sulit-wanita/ Ia sangat membantu dalah memulihkan hubungan suami-isteri. Malahan baik untuk memulihkan keanjalan payudara wanita berkahwin.

Ekstra untuk membantu keputihan wanita

Bagi bantuan ekstra, ibu-ibu boleh menggunakan Garlic yang bersifat antibiotik semulajadi dan merupakan satu lagi agen anti kulat.  Ia juga membantu untuk menaikkan sistem imun badan dan meningkatkan kesihatan selain membantu masalah keputihan wanita. Petua tradisional juga turut menggunakan bawah putih (Garlic) dengan cara membiarkannya didalam faraj wanita untuk satu tempoh.

keputihan wanita

RM47.50 / 60 biji

GLA Complex turut membantu masalah keputihan wanita dengan cara mengelakkan kulat dari merebak, ia juga membantu dalam masalah kesuburan wanita. GLA Complex cuma akan dicadangkan mengikut kesesuaian keadaan ibu.

Set Kesuburan Shaklee Malaysia

RM91.25/ 60 biji

footnote

FB images

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

1 Comment

Comments are closed.