Makanan Untuk Wanita Hamil

Masa hamil merupakan saat yang ditunggu-tunggu oleh kebanyakan wanita. Tapi, masa hamil ada pakejnya tersendiri. Selain rasa loya dan pening kepala yang merupakan alahan biasa semasa mengandung, sakit pinggang juga menjadi masalah. Di sini makanan untuk wanita hamil memainkan peranan penting.

Makanan Untuk Ibu Mengandung

source: google

Secara amnya, didalam makanan untuk wanita hamil perlu ada 200 kalori tambahan untuk tiga bulan terakhir kehamilan. Pada enam bulan pertama kehamilan, tiada kalori tambahan diperlukan.

200 kalori ini adalah bersamaan dengan:

  • dua keping roti gandum penuh dan marjerin/mentega;
  • segulung kuih popia (tidak digoreng);
  • tosai kosong (tanpa kuah atau kari);
  • sekeping keju dengan roti.
Diantara yang perlu dielak di dalam makanan untuk wanita hamil adalah : 
  • Makanan laut tidak masak seperti sushi
  • Ramuan stimbot yang tidak dimasak sempurna.
  • Keju yang mengandungi listeria seperti Brie, Camembert dan Stilton. Listeria yang terdapat pada keju jenis ini boleh membahayakan bayi.
  • Daging yang tidak dimasak sempurna (seperti steak) dan telur separuh masak. Kedua-duanya perlu dimasak sempurna kerana ia mengandungi bakteria yang boleh membahayakan bayi.
  • Hati juga perlu dielakkan kerana ia mengandungi retinol vitamin A yang tinggi dan tidak sesuai untuk bayi yang sedang membesar.

Rujukan : Babycenter

Selain daripada makan seperti biasa, makanan untuk wanita hamil perlu dilengkapkan dengan supplemen. Antara supplemen yang penting ialah Kalsium. Kalsium terdapat didalam Ostematrix.

Kalsium

makanan untuk wanita hamil

Antara kebaikkan Ostematrix ini sebagai pelengkap makanan untuk wanita hamil :

1.Memelihara kekuatan gigi semasa mengandung. Gigi mudah mengalami masalah kerana kekurangan kalsium yang diserap bayi.
2.Mengelakkan kekejangan otot atau ‘cramp’ yang sering menyerang ibu ketika tidur.
3.Membantu untuk ibu tidur lebih lena.
4.Membaiki stimulasi urat saraf.
5.Mengurangkan risiko osteoprosis kerana ia membekalkan kalsium yang cukup untuk tulang.
6.Mengurangkan sakit pinggang yang dialami akibat kekurangan kalsium.

Saya sendiri selalu terkena kekejangan otot atau ‘cramp’ masa mengandung. Sakitnya tak terkata. Bila terkena memang terpaksa bersabar sampai sakitnya reda. Tapi, apa yang saya sedar, selepasa beberapa minggu mengambil Ostematrix, ‘cramp’ saya beransur-ansur kurang dan tak begitu kerap sehingga tak berlaku langsung menjelang tempoh akhir kehamilan.

Hubungi saya sekarang untuk maklumat lanjut mengenai Ostematrix dan bagaimana ia boleh membantu dalam kehamilan.

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.Jika ingin membuat tempahan dan pertanyaan, sila sms atau call NIA di 012-661 4658 atau  email= kedai.vitamin@yahoo.com