Ini mungkin penyelesaian masalah air ketuban kurang!

Air ketuban merupakan sesuatu yang sangat kritikal untuk bayi di dalam kandungan ibu. Mengapa? Kerana bayi memerlukannya untuk hidup di dalam perut ibu dan ia juga memberikan perlindungan kepada bayi semasa di dalam kandungan. Tanpa air ketuban atau air ketuban kurang akan menyebabkan gangguan kepada pernafasan bayi di dalam perut dan bayi juga akan lebih terdedah untuk dijangkiti oleh kuman.

Kenapa Air Ketuban Kurang?

Kadangkala kantung bayi mengalami kebocoran, dan menyebabkan air ketuban keluar sedikit demi sedikit. Air ketuban sebenarnya akan digantikan dalam badan ibu setiap 4 jam. Walaubagaimana pun, atas sebab tertentu, sesetengah ibu akan mendapati air ketubannya masih kurang atau ‘leaking’ akibat dinding kantung yang ‘bocor’.

Sudah menjadi lumrah sejak zaman berzaman, doktor akan menasihatkan ibu untuk bersalin awal bagi mengatasi masalah ini. Diantara sebab yang diberikan ialah bayi akan ‘lemas’ atau akan mudah terdedah kepada jangkitan. Bayi sebenarnya tidak lemas akibat kekurangan air ketuban tetapi ia akan memberi reaksi seperti ikan yang kita keluarkan dari dalam air. Ini disebabkan bayi masih belum lahir tidak menggunakan paru-paru untuk bernafas.

Bersalin awal bukan penyelesaian sebenar dalam kes ini kerana pada peringkat ini bahagian otak dan hati bayi masih dalam proses perkembangan untuk menjadi matang. Apa yang sering terjadi ibu-ibu akan diberi ubat ‘induce’ yang pada kebiasaanya terpaksa mengambil epidural dan seterusnya melalui proses ‘caesarean’. ‘Induce’ adalah proses mempercepatkan kontraksi dan ia bukan seperti kontraksi biasa kerana ibu akan mengalami kesakitan yang teramat hingga menyebabkan ibu terpaksa diberi epidural. Harus diingat, epidural menyebabkan ibu tidak merasai kontraksi dan tidak dapat meneran, menyebabkan berlakunya ‘caesarean’.

Atasi Masalah Air Ketuban Kurang

Masalah air ketuban kurang boleh diatasi secara semulajadi sekiranya ibu-ibu mengambil lebih makan berprotein seperti daging, ikan, ayam, bijiran dan soya. Ibu-ibu juga perlu berehat dan mengelakkan diri daripada stress. Bagaimana untuk memastikan bekalan protein yang didapati adalah mencukupi?

Memang agak sukar kerana makanan yang sudah dimasak memang akan merosot sedikit kandungan nutrisinya. Penyelesaian yang agak mudah tetapi masih semulajadi adalah dengan mengambil ESP Shaklee. Insya’Allah ia akan membekalkan sumber protein yang diperlukan.

air ketuban kurang

cara pembelian online shaklee

Klik ‘Order Now’ untuk pembelian segera!

Selain itu, ibu-ibu juga digalakkan mengambil tambahan Vitamin C Shaklee untuk masalah air ketuban atau mengamalkan Set Ibu Hamil Shaklee. Ia membantu membekalkan semua nutrien yang diperlukan oleh ibu dan bayi. Bagi memudahkan ibu-ibu membuat pilihan Set Ibu Hamil yang sesuai mengikut trimester, boleh rujuk di sini.

footnote

FB images

2 Comments

Comments are closed.