Pedih Ulu Hati Ibu Mengandung Boleh Diatasi Dengan Produk Shaklee

Pedih ulu hati ibu mengandung atau pedih ulu hati biasa boleh dialami oleh semua orang, tetapi ia berkemungkinan besar akan di alami ibu mengandung. Pedih ulu hati  ibu mengandung adalah satu keadaan rasa seperti pedih dan terbakar di bawah tekak sampai ke dada. Ia memang menyakitkan dan menimbulkan perasaan tidak selesa, tetapi ia tidak mendatangkan mudarat pada ibu dan bayi.

Pedih ulu hati ibu mengandung merupakan salah satu simptom kehamilan yang mungkin menganggu tidur si ibu. Ia terjadi kerana perubahan hormon progesteron pada ibu. Ia dicetuskan dengan 2 cara :

1) Hormon progesteron menyebabkan injap mengasingkan esofogus dari perut, ini mengakibatkan asid gastrik kadangkala naik dan menimbulkan pedih ulu hati  ibu mengandung.

2) Hormon ini menyebabkan proses pencernaan menjadi lambat dan mencetuskan pedih ulu hati ibu mengandung.

pedih ulu hati ibu mengandung

source

Pedih ulu hati ibu mengandung biasanya dialami ibu semasa kandungan makin membesar kerana asid gastrik lebih berkemungkinan untuk naik ketika itu. Keadaan ini akan pulih sejurus selepas ibu melahirkan bayi kerana perut ibu sudah kembali normal ketika itu.

Cara untuk mengelakkan pedih ulu hati ibu mengandung

1) Menjaga pemakanan daripada pengambilan makanan yang terlalu ekstrem. Admin pernah mengalami pedih ulu hati ibu mengandung yang teruk kerana makan kari. Makanan yang pedas, banyak rempah, berasid seperti buah-buah sitrus, berkafein seperti kopi dan berlemak perlu dihindari.

2) Makan sedikit-sedikit tetapi sekerap yang mungkin bagi mengurangkan pengumpulan asid dalam perut.

3) Pedih ulu hati ibu mengandung dapat dielakkan dengan penggunaan bantal yang tinggi semasa berbaring. Ini dapat mengelakkan asid gastrik daripada naik.

4) Kaji paten pedih ulu hati ibu mengandung anda. Sekiranya ia biasa menyerang pada waktu tidur, elakkan mengambil sebarang makanan dalam tempoh 3 jam sebelum masuk tidur.

5) Ambil minuman bersusu untuk melegakan pedih ulu hati ibu mengandung.

set hamil shaklee trimester 2&3

Pengambilan Set Kehamilan Shaklee juga dapat membantu pedih ulu hati ibu mengandung dengan pengambilan ESP dan B-Complex secara spesifiknya.

Di antara kelebihan lain Set Kehamilan Shaklee ialah :

1) Menjadikan ibu cergas dan bertenaga semasa kehamilan

2) Membantu masalah Hb rendah

3) Membantu mengatasi kejang otot semasa mengandung

4) Mempunyai de-stress effect yang membantu mengurangkan stress

Tempahlah Set Kehamilan Shaklee sekarang!

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang

1 Comment

Comments are closed.