Penyakit Gout – Apakah Punca dan Cara Rawatannya?

Penyakit gout adalah penyakit yang berpunca daripada kandungan asid urik yang tinggi dalam darah yang mula menghasilkan kristal urik asid di persekitaran sendi atau pun didalam sendi itu sendiri. Terdapat dua jenis penyakit gout, iaitu

1) Penyakit gout sahaja

2) Penyakit gout yang merupakan satu petanda menunjukkan adanya penyakit lain seperti batu karang.

Pesakitnya akan mengalami kesakitan di bahagian sendi dan tendon kerana bahagian tersebut akan membengkak.

 

penyakit gout shaklee

Bermula dengan perasaan tidak selesa dan sakit, penyakit gout ini boleh menjadi lebih kronik dan membahayakan pengidapnya. Kandungan asid urik yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada sendi, mendapan pada bahagian lain badan seperti jari, siku, tangan, cuping telinga. Malah mendapan yang terbentuk di buah pinggang juga boleh menyebabkan terbentuknya batu karang.

Ia agak kerap menyerang golongan yang berusia, ini mungkin disebabkan keadaan buah pinggang atau amalan pemakanan yang tinggi protein sebelum ini dan kesannya mula kelihatan semasa usia tua.

penyakit gout

Punca penyakit gout

1) Pengendalian asid urik yang tidak seimbang, ia boleh jadi dikeluarkan secara berlebihan atau tidak dikeluarkan langsung.

2) Pengambilan protein (purin) yang tinggi dalam diet seharian, apabila purin terurai, ia akan menghasilkan asid urik sebagai bahan buangan

3) Masalah berat badan berlebihan

4) Banyak minum minuman keras

5) Buah pinggang tidak berfungsi dengan baik

6) Pengambilan ubat-ubatan seperti diuretik dan aspirin

Kandungan asid urik ini sepatutnya dikawal semasa masih di peringkat awal, walaupun nampak biasa, penyakit gout sebenarnya cukup untuk membuatkan pengidapnya menanggung kesakitan yang sangat kronik. Kurangkan pengambilan makanan laut, daging merah dan makanan tinggi protein yang lain bagi mengawal kandungan purin yang terurai dan meningkatkan kandungan asid urik.

Set Shaklee untuk Penyakit Gout

penyakit gout shaklee

Omega Guard -Berfungsi meredakan keradangan bahagian sendi akibat penyakit gout.

Joint Health Tablet  -Mengandungi glucosamine yang membantu masalah sendi pengidap gout

Performance Drink – Mempunyai unsur-unsur isotonik yang membantu mengimbangi kandungan air dalam badan. Ia membekalkan air bagi proses perkumuhan. Pesakit gout memang memerlukan bekalan air yang banyak.

Alfalfa – Perlu diamalkan untuk proses detoks secara semulajadi yang menyingkirkan toksin dari badan.

Sekiranya menghadapi kesulitan untuk menelan begitu banyak pil (terutamanya bagi golongan berusia), boleh juga amalkan Vivix.

penyakit gout

Vivix membantu dalam pemulihan sel badan dan sekaligus membantu organ-organ dalam badan untuk berfungsi dengan baik. Ia adalah sesuai untuk kesihatan secara menyeluruh.

Hubungi saya untuk mencuba produk ini!! 

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658