Tips Banyakkan Susu Ibu : Power Pumping yang Optimum

Selepas mengamalkan kaedah Power Pumping adalah lebih baik untuk ibu-ibu memastikan ianya mendapat hasil yang optimum. Bagaimana caranya? Ini juga merupakan sebahagian dari tips banyakkan susu ibu.

1) Minum banyak air kosong

Sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Ramai ibu-ibu mengeluh kerana sukar hendak pastikan dapat minum air kosong dengan secukupnya. Ini adalah salah satu tips banyakkan susu ibu yang penting. Bagaimana hendak pastikan kita dapat minum sehingga 3 liter sehari? Boleh hubungi saya di kedai.vitamin@yahoo.com untuk dapatkan petuanya.

2) Amalkan minuman bersusu

Amalkan minuman bersusu seperti Milo, Horlick atau Oat sebagai tips banyakkan susu ibu. Shaklee juga ada menawarkan alternatif untuk minuman bersusu iaitu Energizing Soy Protein (ESP). ESP dapat memekatkan susu ibu dan mengenyangkan bayi untuk tempoh lebih lama. Sekaligus mengurangkan keletihan ibu kerana bayi kerap menyusu.

Energizing Soy Protein ESP

3) Amalkan ‘milk booster’

Air rebusan longan kering, sayur lobak putih dan habbatus-sauda merupakan alternatif lain dalam tips banyakkan susu ibu. Tetapi ia perlu direbus atau dimasak dahulu, ada alternatif ‘milk booster’ segera yang boleh diamalkan, iaitu Alfalfa Complex. Alfalfa dapat mempertingkatkan lagi penghasilan susu badan. Tetapi dengan mengamalkan konsep ‘demand-supply’ iaitu mengepam dengan kerap.

alfalfa complex shaklee malaysia

 

4) Makan makanan yang berkhasiat

Selain mengamal tips banyakkan susu ibu, ibu menyusu memerlukan makanan seimbang yang melebihi orang normal seperti yang ditunjukkan dalam jadual ini. Ini adalah disebabkan kebanyakkan nutrien dari badan ibu akan disalurkan kepada susu ibu untuk diberikan pada bayi. Tahukah anda pengambilan makan rapu dan tidak berkhasiat akan menyebabkan nutrien daripada makanan lain diserap dengan kurang efektif? Dalam gaya hidup moden sekarang, agak sukar untuk memastikan kita dapat mengelak dari makanan rapu. Di sini lah Set Breastfeeding Shaklee memainkan peranan. Ia adalah bagi memastikan semua nutrien perlu mencukupi untuk susu ibu dan ibu sendiri. Ini juga merupakan tips banyakkan susu ibu yang berkesan.

5) Pemikiran yang positif

Tahukah anda dengan mengamal tips banyakkan susu ibu sekalipun, menyusu bayi adalah 70% pada pemikiran dan 30% adalah faktor-faktor lain? Kekal positif dan yakinlah anda mampu menyusukan bayi anda.  Banyakkan berdoa pada Allah akan dicukupkan susu dan teruskan berusaha. Teruskan amalan power pumping, walaupun kadang-kadang tiada susu yang keluar dan hanya angin. Yakinlah susu akan bertambah banyak dalam sesi mengepam seterusnya. Ini adalah tips banyakkan susu ibu yang paling utama. Pemikiran kita yang menguatkan tindakan kita.

 

Istimewa untuk pelanggan Kedai Vitamin, PAKEJ ISTIMEWA dan tips banyakkan susu ibu akan ditawarkan dengan setiap pembelian Set Ibu Menyusu.  Hubungi kami sekarang!

Nia :012-661 4658  atau  email: kedai.vitamin@yahoo.com atau isi borang