Set Eczema Shaklee: Punca Eczema & Membantu Rawatan Eczema

Eczema adalah sejenis penyakit kulit yang menyebabkan kulit menjadi kemerah-merahan dan gatal. Punca eczema yang sebenar tidak dapat dikenalpasti, namun terdapat beberapa teori mengenai puncanya.

Punca Eczema 1

Sistem imun badan yang berubah. Badan kita memiliki sistem imun yang akan menyerang sel-sel jahat yang mendatangkan penyakit. Tetapi di dalam kes eczena, sistem imun ini terkeliru dan mulai menyerang sel-sel baik yang membawa kesan kepada kulit. Ini menyerupai punca penyakit SLE.

Punca Eczema 2

Alahan terhadap bahan cuci seperti sabun yang digunakan untuk mencuci pakaian, alatan kosmetik, sabun mandi, syampu, hama atau habuk dan haiwan belaan seperti kucing. Sebaiknya elakkan menggunakan permaidani di dalam rumah.

Punca Eczema 3

Kulit sensitif kepada persekitaran seperti habuk dari luar dan cuaca yang panas.

Punca Eczema 4

Stress atau gangguan emosi turut menjadi punca eczema.

Punca Eczema 5

Mempunyai keturunan dengan penyakit eczema.

Penyakit eczema ini mempunyai kitar seperti berikut :

punca eczema

 

source

 

Punca eczema boleh membawa kepada kitar berikut, itch (gatal), scratch (garu), damaged skin (kulit rosak) yang memburukkan keadaan eczema.

Jadi cara untuk mengawalnya adalah dengan memecahkan kitar tersebut.

Punca eczema boleh menjadikan ia melalui beberapa peringkat :

1) Terdapat bintik-bintik merah yang menyerupai ruam pada kulit. Ini adalah eczema peringkat awal yang agak mudah untuk dirawat, ‘healing crisis’ yang berlaku juga tidak begitu teruk.

punca eczema

source

Eczema jenis ini lebih cepat sembuh kerana ia belum lagi terdedah pada penggunaan bahan-bahan kimia untuk rawatan seperti suntikan dan steroids.

2) Kulit pesakit eczema menjadi semakin tebal, mengeras dan mengering serta bertukar menjadi gelap. Pada peringkat ini, ia sudah bercampur dengan penggunaan ubat-ubatan untuk mengatasi punca eczema. Sekiranya cuba untuk menukar cara rawatan ketika ini, ‘healing crisis’ akan terjadi. Ia adalah normal dalam rawatan penyakit eczema.

3) Terdapat juga keadaan ‘healing crisis’ yang lebih kritikal iaitu apabila kesan daripada ubat-ubatan yang diambil menjadikan eczema kering, gatal, hitam dan menganggu tidur. Bahagian eczema akan menjadi panas dan sangat gatal, terdapat juga cecair yang kadangkala keluar dari bahagian tersebut.

Ini semua menyebabkan rawatan yang tidak terlalu menekan dilakukan secara minimum.

Set Eczema Shaklee boleh membantu untuk mengawal simptom eczema.

punca eczema

punca eczema

mealshake shaklee

nutriferon

Hubungi sekarang untuk tempahan dan konsultasi percuma!!

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang