Atasi Susu Sikit Masa Pantang Dengan Penuh Gaya

Susu sikit masa pantang? Bukan masalah yang tidak biasa kita dengar. Ramai ibu-ibu berpantang yang mengalami masalah susu sikit masa pantang. Masalah ini jika tidak ditangani dengan betul boleh membawa kepada masalah lain seperti stress pada ibu yang seterusnya menyebabkan penghasilan susu bertambah kurang dan juga boleh menyebabkan jaundice pada bayi bertambah buruk.

Apa punca susu sikit masa pantang? Adakah ia disebabkan oleh ibu yang memang tidak banyak susu? Sebenarnya ibu-ibu yang tidak dapat menyusukan disebabkan oleh susu ibu sangat kurang atau tiada bilangannya sangat sedikit. Ibu-ibu ini telah mencuba pelbagai cara untuk menaikkan penghasilan susu tetapi masih gagal. Hanya lebih kurang 2% ibu sahaja yang tidak dapat menyusukan bayi kerana badan gagal untuk menghasilkan susu yang mencukupi.

Punca Susu Sikit Masa Pantang

Kita cuba analisa dahulu punca susu sikit masa pantang. Pada kebiasaannya ia disebabkan oleh sebab-sebab berikut :

1) Ibu tidak cukup rehat terutamanya tidak cukup tidur pada waktu malam.

2) Ibu yang tidak mengambil nutrien yang mencukupi dari pemakanan.

3) Ibu yang mengalami stress terutamanya dalam menguruskan bayi baru.

4) Ibu yang tidak banyak mengepam atau direct feed kepada bayi.

Bagaimana untuk mengatasi semua masalah ini?

Jawapan saya cuma satu, dengan pengambilan supplemen.

Ya, memang betul kita sering diberitahu tidak perlu makan supplemen untuk banyakkan susu. Tetapi sebenarnya mereka ini lupa satu perkara penting, kita perlu makan makanan yang mengandungi peratusan nutrien yang diperlukan oleh badan kita.

Adakah mudah untuk memastikan makanan yang bakal kita ambil mengandungi peratusan nutrien yang diperlukan oleh badan kita? Ia teramat sukar kerana:

1) Pemakanan sekarang banyak mengandungi bahan-bahan perasa dan pewarna yang menyebabkan gangguan pada penyerapan nutrien oleh badan. Seterusnya menganggu penghasilan susu.

2) Makanan yang telah dimasak mengandungi kurang nutrien.

Ini menyebabkan perlunya pengambilan supplemen bagi mengatasi masalah kekurangan nutrien yang menyebabkan susu sikit masa pantang.

Set Breastfeeding Shaklee Atasi Masalah Susu Sikit Masa Pantang

susu sikit masa pantang

Set ini pernah menjadi satu fenomena satu masa dahulu dan ia masih lagi satu fenomena yang tidak asing lagi. Semua ibu-ibu yang pernah mengambilnya akan faham akan khasiat dan kelebihannya.

Berikut adalah fungsi-fungsi vitamin yang terdapat dalam Set Breastfeeding Shaklee.

  • B complex – Mempunyai de-stress effect (anti-stress) untuk ibu-ibu menyusu. Ia turut mengandungi asid folik yang baik untuk ibu dan bayi dan turut memperbaiki kecantikan dalaman.
  • Vitalea – Multivitamin yang hebat, terdapat 28 jenis vitamin dan mineral penting.
  • Alfalfa – ‘Milk Booster’ yang boleh membantu meningkatkan penghasilan susu.
  • Energizing Soy Protein – Merupakan antara produk terlaris dari Shaklee. Membekalkan tenaga dan memekatkan susu. Bayi lebih cepat kenyang apabila menyusu.
  • Ostematrix – Tinggi kandungan Kalsium. Turut mengandungi Magnesium dan Vitamin D yang membanti penyerapan kalsium yang maksimum oleh badan. Sebagai bonus, ia juga mengelakkan sembelit bagi ibu menyusu.
  • Vitamin C – Memastikan penyerapan optimum bagi semua vitamin lain oleh badan dan membantu meningkatkan antibodi.

Info lanjut di sini 

Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

wpid-footnote.jpg