Tips Menjadi Manusia Produktif & Tak Kesal Apa Yang Ada

Pernah tak kita terasa seronoknya menjalani kehidupan orang lain sebab orang tu dapat macam-macam dalam hidup dia?
Rumah mewah? Kereta? Banyak pakaian yang cantik-cantik? Kadang-kadang bila baca di FB terdetik rasa cemburu dengan apa yang orang ada? Kita rasa sentiasa tak puas dengan apa yang kita ada.

Sebenarnya bukan orang tu yang bermasalah, tapi kita sendiri. Kita menyibuk tengok orang lain mencapai impian dia, tapi kita tak betul-betul usaha nak capai impian kita. Ada sesetengah tu, tak terfikir pun apa impian dia sebenarnya.

source : google

source : google

Senaraikan Impian & Jadi Manusia Produktif

Mustahil kita takde impian. Kalau takde tu mungkin sebab kita terlalu sibukkan hal orang atau tak letak prioriti pada diri kita sendiri. Peruntukkan masa beberapa minit saja untuk list kan impian kita satu persatu.

Allah jadikan kita manusia ni sentiasa berimpian. Jangan jadikan alasan, hidup dengan apa yang dah ada cukuplah. Tak boleh macam tu. Itu tandanya kita ni bukan manusia produktif dan adalah tidak adil untuk kita letakkan diri kita seadanya. Jom listkan 101 impian kita.

Rancang Cara Mencapai Impian

If you fail to plan,
You plan to fail

Perancangan memang sangat penting, barulah kita tahu apa arah yang kita nak tuju. Pernah tengok orang memandu nak ke pejabat tapi tak tahu kat mana arah pejabat dia? Sampai tak agaknya dia ke destinasi yang dia tuju tu?

Upgrade Diri Menjadi Manusia Produktif Dengan Melaksanakan Impian

Kalau kita semua sibuk mengejar impian masing-masing, agak-agak kita ada masa tak nak menyibukkan diri dengan hal orang lain? Rasanya tak kan? Kalau kita nak membantu tu, bolehlah nak menyibuk, itu bagus sebab memperbanyakkan amalan positif dalam diri. Allah pun suka.

Boleh fahamkan cara-caranya dengan menonton video ini :

Tip Menjadi Manusia Produktif & Tak Kesal Dengan Apa Yg Ada from iReach HD on Vimeo.

Ini adalah video dari Mommy Lyna, founder untuk group iReach. Sejujurnya saya memang hilang arah sebelum ni dan tak tahu impian saya. Shaklee bukan sekadar MLM biasa, ia mengajar saya erti teamwork dan berusaha sendiri untuk capai impian saya. Shaklee bukan bisnes yang upline boleh goyang kaki dan tunggu hasil dari downline, memang tidak sama sekali.

Hubungi saya untuk mengetahui bagaimana anda boleh mencapai impian anda dengan Shaklee. Untuk info lanjut boleh rujuk artikel ini