Vitamin Untuk Badan Letih dan Lesu

Gaya hidup sekarang menyebabkan ramai orang mengalami sindrom letih dan lesu yang kronik. Aktiviti harian yang padat di pejabat dan rumah boleh menyebabkan badan letih dan lesu serta menjejaskan fokus kita pada pekerjaan. Keadaan ini jika dibiarkan berlarutan boleh menjejaskan kesihatan.

Apabila badan letih lesu dan kesihatan terjejas, ia akan menyebabkan stress pula. Akhirnya, keadaan seseorang itu boleh menjadi lebih kronik dan menganggu kehidupan di tempat kerja dan rumah.

Apakah Punca Badan Letih dan Lesu?

letih dan lesu

source

1) Letih sebab tidak cukup tidur

Tidak kiralah berjaga malam disebabkan terpaksa menyiapkan kerja pejabat atau kerana melayani kerenah anak, ianya adalah sebab paling popular mengapa seseorang letih lesu ke pejabat.

2) Banyak mengambil kafein

Kafein yang diambil pada waktu pagi dalam bentuk kopi dapat membantu konsentrasi seseorang, tetapi pengambilannya secara berlebihan akan menyebabkan badan menjadi lesu.

3) Kurang minum air

Badan yang mengalami dehidrasi memang akan mengalami kelesuan kerana badan kita memerlukan bekalan air untuk ia berfungsi dan penyerapan nutrien yang baik.

4) Mengalami anemia

Anemia biasanya dialami oleh perempuan, terutamanya kerana kedatangan haid setiap bulan.

5) Pengambilan makanan segera atau makanan ringan secara berlebihan

Makanan sebegini memang akan menganggu penyerapan nutrien dalam badan dan mencetuskan badan yang letih dan lesu.

6) Banyak mengambil ubat-ubatan (menghidap penyakit)

Apabila badan mengalami penyakit, pengidapnya akan kelihatan letih dan tidak bermaya.

7) Orang yang merokok

Merokok sememangnya telah tergolong dalam kategori perkara yang merosakkan.

8) Persekitaran pekerjaan

Kebiasaannya golongan yang melakukan kerja berat akan mengalami keletihan yang melampau

9) Keadaan badan (hamil atau kegemukan)

Keadaan berat yang bertambah juga menyebabkan letih lesu.

10) Tidak melakukan aktiviti fizikal

Aktiviti seperti bersenam dan bersukan, malah berjalan kaki juga termasuk dalam aktiviti fizikal.

Bagaimana hendak mengatasi letih dan lesu?

Pengambilan vitamin untuk badan letih dan lesu boleh membantu mengatasi masalah ini. Di antara vitamin yang sesuai ialah :

1) Vita-Lea

Ia adalah merupakan multivitamin yang pertama dicipta didunia dan mempunyai daya larutan didalam air dan tubuh manusia yang terpantas didunia. Antara kandungan didalam Vita-Lea adalah zat besi yang dapat membentuk hemoglobin, sekaligus meninggikan bacaan hemoglobin dan membantu masalah letih lesu.

Vita Lea

2) B-Complex

Kekurangan vitamin B Complex dikaitkan dengan masalah seperti kemurungan dan kehilangan ingatan. Terdapat beberapa keadaan di mana kekurangan vitamin B Complex akan menyebabkan masalah kesihatan seperti keletihan, sesak nafas, insomnia, kurang tumpuan dan berperasaan sensitif.

Vitamin Shaklee B complex

3) Sustained Released Vitamin C

Ia bersifat Sustained Released iaitu pelepasan vitamin perlahan-lahan kedalam darah. Ujian klinikal telah membuktikan 2 biji Vitamin C Shaklee dalam jarak masa 5 jam, mampu kekal didalam darah dalam tempoh 5 jam. Ini adalah sains pembebasan secara semulajadi dari Shaklee. Ia akan dilepaskan 100mg pada setiap satu jam secara berkala.

Shaklee Malaysia

4) Energizing Soy Protein

Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

ESP Shaklee

5) Performance Drink

Ianya mengandungi rumusan eksklusif OptiCarb yang meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda dan memberikan tenaga dan memelihara ‘circulation’ bandalir dalam tubuh. Boleh mencegah penyahidratan bagi mengurangkan dahaga dan memastikan kelembapan kulit terpelihara. Ia juga menggantikan kehilangan air dalam badan dengan cepat serta mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh seperti minuman isotonik.

performance drink

Ikuti video testimoni ini untuk lebih yakin!

Atasi Badan Letih Lesu Setiap Kali Travel. Say NO to Panadol or MC Lagi Dah! from iReach HD on Vimeo.

Mari kekal sihat dan cergas, hubungi sekarang juga!

Nia -Shaklee Independent Distributor (ID No : 868863)

SMS/Whatsapp/Viber : 012-6614658

FB :  https://www.facebook.com/messages/kedaivitamins

Email : kedai.vitamin@yahoo.com

atau isi borang